Whiskyglas of whiskeyglas?

Ben je een liefhebber van whisky, dan zal het je vast wel eens zijn opgevallen. De ene keer schrijft men whisky en de andere keer whiskey. Waar zit hem dat verschil nu eigenlijk in? En is er dan ook nog een verschil tussen whiskyglazen of whiskeyglazen? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Verschil tussen whisky en whiskey

We kunnen er een heel verhaal maken, maar in de basis is het verschil super simpel uit te leggen. Het is namelijk geografisch bepaald. In Ierland schrijven ze whiskey namelijk met ey en in Schotland schrijven ze whisky alleen met een y. Het verschil is ontstaan omdat de Ieren ooit het verschil in whisky (of whiskey dus in hun geval) wilden aangeven. Zij vonden dat hun whiskey van betere kwaliteit was dan de Schotse whisky.

whiskyglas

Whisky uit andere landen

Het zal je nu duidelijk zijn waar het verschil tussen whisky en whiskey vandaan komt. Maar hoe zit dat met whisky uit landen als Japan en Canada? De naam whiskey wordt gebruikt in de landen Ierland en Amerika. Whisky zonder e wordt gebruikt in de landen Schotland, Japan, Canada en India. Er is overigens een handig ezelsbruggetje om te onthouden in welk land welke benaming gebruikt wordt. Zit er namelijk een letter e in de landnaam? Dan schrijf je whiskey. Zit er geen e in de landnaam, dan schrijf je gewoon whisky. Handig toch?

De smaak van whisky: meer dan een letter verschil

Over de smaak van whisky en whiskey valt natuurlijk te twisten. Smaak is nu eenmaal persoonlijk bepaald. Want ook binnen de groep whisky zijn er heel veel verschillende smaken te onderkennen. Net als tussen het whiskey-aanbod. En daarbij heb je ook nog te maken met het whiskyglas waar je je drankje uit drinkt.

Whiskyglazen

Een populair whiskyglas uit onze webshop is de Tumbler. Dat is een klassiek whiskyglas zoals je dat vaak in films ziet. Het is een breed en cilindervormig glas met een dikke bodem. Ideaal voor een whisky on the rocks. Nadelig is wel dat door de breedte van het glas de aroma’s ontsnappen en de smaak en geur snel verloren gaan. Maar voor een alledaagse whiskydrinker is dat helemaal niet erg. Houd je ervan om vooral nieuwe whiskysmaken te ontdekken? Dan is een ander whiskyglas beter geschikt.