Glazen karaffen: prachtig en praktisch

Als je gebruikmaakt van een glazen karaf, dan staat dat natuurlijk prachtig. Het ziet er veel luxueuzer uit dan wanneer je de fles waar de drank uitkomt zou gebruiken. Maar daarnaast heeft het gebruik van een glazen karaf ook nog een functie.

Wijn profiteert van het gebruik van een karaf

Schenk je je wijn uit een wijnkaraf? Dan zorgt dat voor een verbetering van de smaak van je wijn. Door gebruik te maken van een karaf, maak je de wijn zachter en soepeler en komen er verborgen aroma’s vrij. Zuurstof is bij dit proces cruciaal, dus je kunt dan het beste een glazen karaf hebben met een brede onderkant. De wijn kan dan lekker vrij bewegen. Het werkt het beste als je de wijn al een paar uur voor je hem gaat serveren in de karaf schenkt. Zo kom je uiteindelijk tot de optimale dronk.

Glazen karaffen

Decanteren en schoonmaken

Heb je een (oudere) wijn met bezinksel? Dan is decanteren noodzakelijk. Maar voor zo’n oudere wijn is te veel zuurstof vaak niet goed. Gebruik in dat geval dan ook een smalle glazen karaf die ook het liefst een smalle opening heeft. Je schenkt de wijn dan direct na het decanteren in. Het is altijd belangrijk om een glazen karaf goed schoon te houden. En dat er geen geurtjes in of om de karaf hangen. Het beste wat je dan kan doen is om de karaf even om te spoelen met een beetje wijn. Dat wordt ook wel vineren genoemd.

Glazen karaf voor whisky

Ook voor whisky kun je een glazen karaf gebruiken. Ook dat ziet er altijd heel stijlvol en gedistingeerd uit als je je whisky thuis vanuit een glazen karaf voor je gasten inschenkt. Zet er nog wat whiskyglazen naast en gebruik een klassiek bijzettafeltje zodat het geheel een schitterende aanblik krijgt. Daarnaast kan je in een karaf de whisky ook prima en lang bewaren zonder dat er iets van de smaak verloren gaat. Zorg er dan wel voor dat je een glazen karaf met dop hebt, zodat er niet te veel zuurstof bij kan komen. Oh, en zet je whiskykaraf niet in de zon want door warmte en licht oxideert whisky sneller. En dat zal de smaak, geur en kleur van je whisky doen veranderen.